Atelier

Mijn naam is Carien van Dongen en het menselijk gezicht is voor mij altijd fascinerend geweest. Het is toch wonderlijk al die verschillende uitdrukkingen, de verwondering, de pijn, het afgrijzen maar ook de liefde, het medeleven, het plezier van de lach, het is allemaal te lezen op het menselijk gezicht.

Het zal ergens 20 jaar geleden geweest zijn dat ik mijn eerste lessen nam, “Boetseren naar model” in De Terp, een kunstencentrum in Waalwijk. Daar heb ik mijn eerste stappen gezet naar het “anders” kijken naar de medemens. Al snel wilde ik meer en stond ik oog in oog met Philippe Faraut van wie ik leerde over etnische kenmerken en veroudering in het menselijk gezicht. Daarna kwam de Florence Academy of Art en vele adressen in mijn geliefde Engeland waar ik mensen trof met dezelfde fascinatie als die van mijzelf.

In 2015 heb ik mijn full time baan opgezegd om me helemaal te kunnen richten op het les geven. In onze woonplaats Waspik hebben we een ruim atelier, gastenverblijf en gasten slaapkamers.  In mijn atelier kan ik mijn kennis delen en lopen cursisten in en uit, voor een wekelijkse cursus, voor een verblijf van een weekend of een week in de zomer.  Ook geef ik les op locatie zoals bijvoorbeeld de nederlandse Keramiekopleiding in Gouda.

Het boetseren van een portret, het werken met je handen in de klei geeft een vorm van “in het hier en nu” zijn. Als je focus ligt op het maken van een mondhoek en je hebt een heel klein stukje klei in je hand wat op de juiste plek, met de juiste bolling of holling moet worden aangebracht dan is je wereld voor even niet groter dan die mondhoek. Mindfull met realistische kunst!

Enkele recencies:

‘Carien maakt portretten - beelden van de mens, van een persoon, een karakter.
De wereld is voor mij vaak niet groter dan de neus die ik boetseer. Onder mijn handen verschijnt zo een nieuw portret van iemand die er al was. Een momentopname van een mens.’

Het werk van Carien van Dongen weerspiegelt de veelzijdigheid van de mensen om ons heen en de karakters die in onszelf huizen. Het zijn beelden van mensen die we herkennen zonder ze daadwerkelijk ontmoet te hebben.

Carien toont de mens in al zijn verschijningsvormen. Met een grote zeggingskracht laten de verschillende karakters zich zien. Misschien wel des te meer omdat de portretten ‘vaste wetten’ in het midden laten en zich niet duidelijk uitspreken over gender, etniciteit en leeftijd. Puur karakter. Kenmerkend in keramiek.

Atelier